Marika Lahdenperä

– Mikä on tärkein asia, minkä olet oppinut Vapaassa Taidekoulussa?

– Se miten on oppinut maalaamaan omalla innolla, rytmillä ja kädenjäljellä. Ensimmäisinä vuosina maalaaminen oli todella vaikeaa, mutta sitä kokoajan otti askelia sitä omaa tyyliä päin. Vaikeat hetket olivat tärkeitä, vaikka itkettikin. Olen kiitollinen opettajille, jotka kannustivat minua vesivärimaalaukseen. Se oli pelottavaa, mutta nyt minulle on kasvanut nälkä tekemiseen. Siitä on tultu jo pitkä matka ja löydän yhä uusia haasteita tästä tekniikasta.


Taiteilijaesittely

Marika Lahdenperä, 1998, Helsinki

“Maalaukseni ovat omakuvia. Koen kertovani itsestäni ihmisenä ja taiteilijana eniten, kun maalaan elämäni tärkeitä henkilöitä ja hetkiä heidän kanssaan. Teokseni ovat väylä tuoda niitä katsovat ihmiset elämääni.

Kokemuksissa on jotain kaunista, humoristista ja ainutlaatuista. Haluan näyttää hetket ja kokemukset muille ja etenkin itselleni. Maalauksina ne tulevat todellisiksi ja ikuisiksi. Jos en maalaa, negatiiviset ajatukset löytävät minut ja valtaavat elämäni kaikki alueet.

Kuvataide on ollut turvasatamani lapsuudesta lähtien. Lukihäiriöni vuoksi itseilmaisu sanoin oli vaikeaa, ja se näkyy vieläkin maalausteni tunnelatauksessa. Joskus sanat eivät riitä tai niitä on liikaa, ja se on pelottavaa. Kun maalaan, en pelkää. Asiat menevät joskus väärin, mutta unelmia, muistoja tai maailmojani maalatessani jalkani pysyvät maassa ja hengitän taas rauhassa.

Vesivärimaalauksessa olen ihastunut sen intensiivisyyteen. Tekniikan haastavuus saa minut rentoutumaan maalausjälkeni kanssa: sattumat kuuluvat asiaan.  Vesivärien monimuotoisuus on avannut tieni tunteiden kuvaamiseen. Teoksillani pureudun ihmisyyden arkuuteen sekä siitä kasvamiseen. Herkkyys yhdistää kaikkia maalauksiani, mutta tyylini on rohkeaa ja kokeilevaa.” – Marika Lahdenperä

Tule lähelle (Get close), 2020, Vesiväri paperille (Watercolour on paper), 190cm x 140cm

 

Tutustu Marika Lahdenperän työhön:

instagram

marikalahdenpera.wixsite.com/website