Taru Kavonius

Taiteilijaesittely

Taru Kavonius, 1997, Helsinki


“Kaaos ja meteli ovat elementtejä, jotka viehättävät minua, sillä arkemme on täynnä kumpaakin. En yritä tuoda niitä esille taiteessani, mutta niiden jatkuvaa läsnäoloa on mahdotonta paeta ja ne muodostuvat tärkeäksi osaksi työskentelyäni. Joskus tuntuu siltä, että elämän ja kaupungin rytmi ohjaa kättäni ja silmäni näkevät enemmän, kuin pääni osaa käsitellä.
Maalauksissani esiintyvät hahmot ja esineet ovat arkipäivän kuvastoa, jotka kieroutuvat kulkeutuessaan kankaalle. Tavallisissa käyttöesineissä on paljon tunnelatausta joka saattaa jäädä huomaamatta arjessa.
Opiskelin vuoden Japanin kieltä ja kulttuuria. Japanilainen estetiikka ei rajoitu pelkästään taiteeseen, vaan arki on estetisoitua; sanavalintoja ja vessatossuja myöten. Kauneutta nähdään ja luodaan kaikkialla. Olen ottanut tämän osaksi elämääni ja kuvaan ajatusta arjen estetiikkasta teoksissani, siivilöiden sen kuitenkin oman huumorini läpi. Tämä tuo teoksiini vaivaannuttavan, jopa häiriintyneen tunnelman.
Esineitä ja niiden suhdetta ihmisiin kuvatessa on mahdotonta välttyä symbolistiselta vaikutelmalta. Oikeastaan ei ole väliä, mitä teokseen laitan – 40 000 vuotta vanha taidehistorian kaanon makaa harteillamme ja vaikuttaa niin maalariin, kuin katsojaan. Kuitenkin mielenkiintoisimpiin tulkintoihin päästään, kun katsoja tarkastelee teoksiani oman, henkilökohtaisen, lyhyemmän historian kautta. Yksilön historia ei ole tutkijoiden ja professorien satojen vuosien aikana jäsentelemää ja selkeää. Se on mutkikasta ja kaoottista, mutta kukaan ei ole valmiiksi määritellyt, mikä on tärkeää ja mihin huomion tulisi kiinnittyä.” – Taru Kavonius

Makuuhuonekuvastoa (eng. Bedroom Imagery), 2020, öljy kankaalle, 120 x 130 cm

 

Tutustu Taru Kavoniuksen työhön:

Instagram