Enni Honkanen


TAITEILIJAESITTELY

Enni Honkanen, 23, Helsinki

Maalatessani lähden yleensä liikkeelle unesta, tunteesta tai tarinasta, josta kiinnostun. Tarinat ovat tärkeitä ja niitä löytyy joka työn takaa, välillä suoraan ja välillä mutkitellen niin, että itsekään en niitä heti huomaa.

Maalausprosessi itsessäänkin on aina oma tarinansa. Koitan antaa maalauksen tapahtua ja muotoutua itsestään, intuitiivisesti; näen kankaalla jotakin ja tartun siihen. Mitä enemmän saan päästettyä irti kontrollinhalusta ja epäonnistumisen pelosta, sitä helpommin maalaaminen sujuu. Jos suunnittelen liikaa, turhaudun lopputulokseen, joka on kuitenkin erilainen, kuin mitä odotin.

Usein teokseni ovat tummasävyisiä. Tummaan maalipintaan kätkeytyy kuitenkin usein vaikka mitä värejä, jos pysähtyy hetkeksi tutkimaan. Työskentelen lähinnä akryyleillä, koska ne antavat minun levittää kymmeniä ohuita maalikerroksia päällekkäin nopeampaan tahtiin, kuin vaikkapa öljyvärit. Kerroksellisuus tuo maalauksiin liikettä, ja tuntuu välillä kuin ne hengittäisivät, olisivat eläviä olentoja, jotka eivät vain tule nähdyiksi, vaan myös näkevät katsojan.

Maalaaminen on minulle itseni kohtaamista, ja sen takia töistäni tulee välillä kuin vahingossa omakuvia. Saatan vaikkapa huomata maalaavani vieraassa maisemassa juoksevan, etäisesti ihmismäisen hahmon ylle omaa takkiani. Näillä versioilla minusta tuntuu olevan paljon sanottavaa, ja maalaten niiden kanssa käydyt keskustelut ovat minulle tärkeitä.

– Enni Honkanen


Untitled I, 202060 × 50 cm. Akryyli kankaalle.

Untitled I, 2020, 60 × 50 cm. Akryyli kankaalle.


Yläreunan kuva, yksityiskohta teoksesta Untitled III, 2022, 23 × 31 cm. Akryyli levylle.


Takaisin Vapaa ’22 taidemaalarien esittelyyn