Kuukauden maalaus: Kristo Saarikoski – Henkäys

Vapaan Taidekoulun oppilaat äänestivät kuukauden maalaukseksi Kristo Saarikosken teoksen Henkäys. Saarikoski kertoo maalaamisen johdattavan häntä kohti tuntematonta.

Teos sai alkunsa piirtäessäni Ruoholahden kanavanrannassa jäälauttoja. Kevään ensimmäiset lämpimät päivät olivat sulattaneet jäämassan palasiksi, jotka ajelehtivat kanavan auringonpaisteessa. Meneillään oli Aki Turusen itsenäisen työskentelyn opintojakso, jossa olimme juuri keskustelleet maalaamisen intuitiivisesta & itseilmaisevasta metodista – keskustelun inspiroimana lähdin ulos virittäytymään uuden maalauksen äärelle.

Istuessani rannassa, kevyen aallokon keinuttamat jäälautat muistuttivat minua hengityksestä, lauttojen liikkuessa rauhallisessa rytmissä edes takaisin.

Sisään hengittäessä lautan alta paljastui lämpimämpi kerros jäätä, joka näytti jo lähes sulaneelta. Ympäristön intuitiivinen kuuntelu loi itselleni mielleyhtymän jäälauttojen ja hengityksen välille. Jääpinta oli kuin rintakehä, jossa railot paljastivat sen sisältä huokuvan pehmeyden ja lämmön.

Henkäys, 130cm x 100cm, tempera & öljyväri kankaalle.

Henkäys, 130cm x 100cm, tempera & öljyväri kankaalle.

 

Maalauksen sisäinen allegoria tuntui itselleni merkitykselliseltä. Olin löytänyt jotain uutta sisältäni, josta olin ylpeä – jo ennen kuin olin maalannut yhden yhtäkään siveltimenvetoa. Kenties juuri sen vuoksi, maalaus syntyi rohkeasti ja helposti. Aloitin maalaamisen ohuin kerroksin keltuaistemperalla, jonka päälle maalasin öljyllä ja piirsin paksuin vedoin öljypastelleilla.

Maalaaminen on keskustelua itseni kanssa – siis eräänlaista tunneajattelua ja ymmärryksen etsimistä. Huomaan uppoutuvani maalausten sisäiseen maailmaan päivittäin ja ajattelevani värejä, muotoja ja pintoja myös hetkinä, jolloin en ole maalaamassa. Maalaaminen jäsentää ajatuksiani, tuo minulle turvaa, mutta ennen kaikkea johdattelee itseäni kohti tuntematonta. Ajoittain tie myös tyssää seinään – uskon, että tämä ei kuitenkaan ole huono asia, vaan osa matkaani taidemaalariksi. Mitä enemmän maalaan, sitä enemmän opin itsestäni.

Tulevaisuuden suunnitelmat:

Olen innoissani lähdössä kuukaudeksi taiteilijaresidenssiin Toscanan kukkuloille. Odotan innolla kesän lämpöä, ulkomaalausta uudessa ympäristössä sekä Italian rikasta taidehistorian tarjontaa. Olen myös innoissani kolmannesta vuosikurssista ja kaikesta siitä uudesta tiedosta mitä se tuo mukanaan. Haaveenani on pystyä pitämään maalaaminen osana elämääni niin pitkään kuin se on mahdollista.


Taiteilija: Kristo Saarikoski

Syntynyt: 1992, Helsinki

 

Kristo Saarikoski - Henkäys, 130cm x 100cm, tempera & öljyväri kankaalle.

Kristo Saarikoski – Henkäys, 130cm x 100cm, tempera & öljyväri kankaalle. Kuva: Virppi Venell.


Kiinnostavatko sinua taidemaalariopinnot? Haku Vapaaseen Taidekouluun on auki 8.5 asti. lue lisää ja hae opiskelemaan!

Facebook, Instagram ja LinkedIn