Fria Konstskolan: Trädgård

Studeranden i Fria konstskolan har slagit ihop sina talanger för att producera en grupputställning i det enorma galleriet Glasshouse på Alexandersgatan, mitt i Helsingfors centrum.


Den somriga utställningen rör sig runt temat “trädgård”, och inkluderar konstverk av elever från den andra till den fjärde årskursen. Fria konstskolan erbjuder ett unikt studieprogram som specialiserar sig på målarkonst.

Trädgården är full av överraskningar. Daggmasken som rotar under lövtäcket, en ödla som tittar fram efter regnet. En vessla som korsar din väg.

Utställningen består av ett nyanserat och mångsidigt utbud konstverk, som på alla möjliga olika sätt representerar trädgården i all sin prakt. I många av verken finns att se inflytandet av Fria konstskolans djupgående undervisning av målning och ritning direkt från observation

I trädgården finner människan vila. Där är hon enad med naturen och sig själv. Men det är även en plats för sammanträdanden och möten människor emellan; en piknik i parken, ett dopp i sjön, eller en paus under eken.

I trädgården råder solens och jordens lagar, och människan kommer snäppet närmare sina egna rötter och ursprung. Vi kommer närmare paradiset, Det är en glimt av paradiset, där myterna kommer till liv, och vi färdas tillbaka till de stunderna, där människan, djuren, växterna laven och mineralerna lever tillsammans i symbios och frid.

De över hundra målningarna visar elevernas mångsidiga uttryck och de oändliga möjligheter som trädgården erbjuder bildkonst vis. Målningarna öppnar porten till fantasifulla tolkningar och överraskande anknytningar.

Fria konstskolan, som grundades år 1935, är Finlands enda läroanstalt specialiserad enbart på måleri. Centralt i studierna är konstmåleriets tekniker samt sökandet efter det egna uttrycket. I de fyra åriga heltidsstudierna på Kabelfabriken i Helsingfors studerar årligen kring sextio studeranden. Skolans lärare är yrkeskonstnärer eller andra experter inom bildkonst. Den privata skolan upprätthålls av en garantiförening bestående av konstnärer. Som skolans rektor fungerar Elina Merenmies.

Har du spenderat en hel dag i parken? Har du sett de stundvisa möten människor emellan, hundar emellan, fåglar emellan? Träd runtom och i mitten, blommor i rad samt huller om buller. Musikanter, glassförsäljare, flickan som blåser de stora såpbubblorna. Trädgården är full av liv.

Tillbaka till finsk nyhetsartikel


Tuomas Aitamurto, Baba yaga, 2022, 140x100 cm, tempera och olja på duk. Bild Virppi Venell.

Tuomas Aitamurto, Baba yaga, 2022, 140×100 cm, tempera och olja på duk. Bild Virppi Venell.