Riitta Sarjanen

Taitelijasittely: Riitta Sarjanen


 

Riitta Sarjanen, Tyttö, 2023, 45 x 50cm, Öljy levylle.

Riitta Sarjanen, Tyttö, 2023, 45 x 50cm, Öljy levylle.

Mikä on kysymys, jonka juuri nyt haluaisit kysyä itseltäsi?

Kysyisin, miltä nyt tuntuu? Valmistua taidemaalariksi? Oliko hyvä reissu?

”Tuntuu ihan mahtavalta, olen tosi onnellinen kun rohkaistuin hakemaan Vapaaseen. Olen saanut keskittyä maalaamiseen turvallisessa ja kannustavassa ilmapiirissä. Opin ja oivalsin uusia asioita taiteesta ja sain vahvistusta omaan tekemiseeni.”

Mikä on viimeisin ns. ahaa-elämyksesi koskien kuvataiteen tekemistä?

”Maalaustaiteen traditiossa maalaamista kutsutaan joskus termillä ” sisäinen välttämättömyys.” Tunnistan tästä itseni. Saan siis maalata mitä / miten itse näen. Kun sitten katson maalausta, se katsoo minua takaisin. Ei sen kummempaa. Se on siinä.”


Juha-Heikki Tihinen:

Riitta Sarjanen työstää useaa teosta saman aikaisesti. Hän suhtautuu maalauksiinsa avomielisellä uteliaisuudella ja käyttää paljon toisten hylkäämää tai muuten löydettyä materiaalia. Maalaus edustaa hänelle monipuolista jatkumoa eikä tiettyä tyyliä tai konseptia, minkä vuoksi hän ei rajoita omaa ilmaisuaan ja taiteellista ajatteluaan yhteen tekemisen tapaan. Hänen kiinnostuksensa on välittömässä ja spontaanissa työskentelyssä, joten hän ei juurikaan piirrä eikä luonnostele, vaan käy suoraan maalaamaan.

Sarjasen suhde maalaamiseen on intohimoinen ja äärimmäisen kiinnostunut siitä, miten maalaamisesta on olemassa niin erilaisia variaatioita, joiden avulla on mahdollista löytää erilaisia vastauksia samaan kysymykseen. Vaikka taiteilija kokeileekin kaikenlaista, jokin pysyy, sillä häntä puhuttelee kerta toisensa jälkeen esimerkiksi Pierre Bonnardin (1867–1947) ja suomalaisista esimerkiksi Tor Arnen (1934) taide. Taiteilija ilmaisee itse omalle työskentelylleen asettamat odotukset seuraavasti: ”Haluaisin maalata rohkeasti ja keveästi painavia asioita ja päinvastoin.”


Riitta Sarjanen, Värinkäsitys, 2022, Öljy levylle, 75 × 80 cm. Kuva; Virppi Venell

Riitta Sarjanen, Värinkäsitys, 2022, Öljy levylle, 75 × 80 cm. Kuva; Virppi Venell

Riitta Sarjanen, Heijastus, 2022, Öljy levylle, 65 × 65 cm. Kuva: Virppi Venell

Riitta Sarjanen, Heijastus, 2022, Öljy levylle, 65 × 65 cm. Kuva: Virppi Venell

Takaisin Vapaa ’23 taiteilijaesittelyihin