Opiskelu
Vapaan Taidekoulun taidemaalarin ammattiin valmistavien opintojen kesto on neljä vuotta. Opiskelijoiden alaikäraja on 16 vuotta, yläikärajaa ei ole. Opetuskieli on suomi. Opiskelijamme ovat oikeutettuja Kelan opintotukeen. Opintoihin voi kirjallisesti anoa lykkäystä tai keskeytystä enintään yhden lukuvuoden ajaksi. Seuraavalle vuosikurssille siirtyminen edellyttää aktiivista osallistumista ja hyväksyttyjä opintosuorituksia koko lukuvuoden ajalta.
Vapaa Taidekoulu pidättää itsellään oikeuden opetusohjelman muutoksiin.
TYÖSKENTELY JA OPETUS
Lukuvuonna 2020 – 2021 syyslukukausi alkaa 7.9.2020 ja päättyy 18.12.2020. Kevätlukukausi alkaa 11.1.2021 ja päättyy 28.5.2021. Viikoilla 42 ja 8 ei ole opetusta.
Opiskelu on täysipäiväistä – keskimäärin 30 tuntia viikossa – maanantaista perjantaihin. Maanantaista torstaihin I-III vuosikurssit työskentelevät yhden tai useamman vastaavan opettajan – periodeittain myös vierailevien opettajien – johdolla. Perjantain ohjelma sisältää kaikille maalausluokille yhteiset IV vuosikurssin opiskelijoiden alustamat seminaarit, taide- ja kulttuuriaiheiset luennot ja taiteilijaesittelyt sekä elävän mallin, erityisesti croquis–piirustuksen. Luennoitsijat ovat taide- ja kulttuurialan asiantuntijoita sekä taiteilijoita.
I VUOSIKURSSI
Ensimmäisellä vuosikurssilla perehdytään kuvallinen ajattelun perusteisiin. Maalauksen perusasioita opiskellaan havainnon pohjalta ja perehdytään öljyvärimaalauksen tekniikoihin. Vuosikurssi koostuu teemallisista keskimäärin kahden viikon pituisista opetusjaksoista. Ensimmäisen vuosikurssin väriopetusta täydentää Josef Albersin värien vuorovaikutustutkimuksiin perustuva intensiivikurssi. Teknisiä taitoja opiskellaan kahden viikon intensiivisellä pohjustuskurssilla vierailevan opettajan johdolla.
I vuosikurssilta valitaan 10 – 13 opiskelijaa jatkamaan opintojaan II – IV vuosikursseille.
II VUOSIKURSSI
Toisella vuosikurssilla laajennetaan öljyvärimaalauksen materiaaliopin tuntemusta ja perehdytään myös maalaustaiteen muihin tekniikoihin. Sekä akvarelli- että temperamaalauksesta järjestetään kahden viikon intensiivikurssit vierailevien opettajien johdolla. Lisäksi ensimmäisellä vuosikurssilla annettua väriopetusta täydennetään kahden viikon intensiivisellä jatkokurssilla.
III VUOSIKURSSI
Kolmannen vuosikurssin päätavoite on kannustaa opiskelijaa omaehtoiseen työskentelyyn ja auttaa häntä löytämään oma käsialansa. Pääsääntöisesti kolmen opettajan vuorovaikutuksessa opiskelija joutuukin etsimään omat, henkilökohtaiset ratkaisunsa.
IV VUOSIKURSSI
Neljännen vuosikurssin opiskelijoiden työskentelyä ohjaavat yksilöllisesti erikseen nimettävät taiteilijat muutoin opiskelu on itsenäistä.
Lukuvuoden aikana järjestetään kaikille vuosikursseille yhteisiä seminaareja, joiden alustajina toimivat neljännen vuosikurssin opiskelijat esittelemällä kukin vuorollaan taustojaan ja työskentelyään. Tavoitteena on kehittää opiskelijan sanallisia taitoja: kykyä ilmentää ja jäsentää oman taiteensa sisältöä ja työskentelynsä lähtökohtia sekä synnyttää eri vuosikurssien välistä kriittistä taidekeskustelua.
Viimeinen opintovuosi huipentuu lopputyönäyttelyyn, merkiten käytännössä koko lukuvuoden kestävää näyttelyssä esitettävien teosten työstämistä ja ripustuksen suunnittelua.
Koulu tukee mahdollisuuksiensa mukaan opetusta täydentäviä opintomatkoja ja näyttelyvierailuja.
Vapaasta Taidekoulusta valmistuu vuosittain 10 – 13 opiskelijaa taidemaalarin ammattiin.
VASTAAVAT OPETTAJAT 2020 – 2021
Elina Merenmies ja Pauliina Turakka Purhonen, I vuosikurssi
Siiri Haarla ja Aki Turunen, II vuosikurssi
Jukka Korkeila ja Hannaleena Heiska, III vuosikurssi
VIERAILEVAT OPETTAJAT 2020 – 2021
Jussi Goman, I vuosikurssi, maalaus
Karoliina Hellberg, I vuosikurssi, maalaus
Annu Kapulainen, I vuosikurssi, sommittelu
Teemu Mäenpää, II vuosikurssi, maalaus
Antti Narmala, I ja III vuosikurssi, materiaalioppi
Eeva Peura, III vuosikurssi, maalaus
Tiina Pyykkinen, III vuosikurssi, maalaus
Stiina Saaristo, I vuosikurssi, piirustus
Päivi Sirén, II vuosikurssi, akvarelli
Kim Somervuori, I ja III vuosikurssi, piirustus ja maalaus
Anni Terävä, I ja II vuosikurssi, värioppi
TAIDEHISTORIAN LUENNOT (I – IV vuosikurssi)
Tanja Becher, Reittejä taiteen historiaan