Minna Salomaa:
“Minua kiehtoo ajatus tarkoituksellisesta virheestä.”

Visuaalisia aloja aiemminkin opiskellut Minna Salomaa luonnehtii oppivansa joka viikko jotakin uutta Vapaassa Taidekoulussa.

Salomaa opiskelee toista vuosikurssia.

Milloin löysit kiinnostuksen kuvataiteisiin?

Olen ollut siinä mielessä onnekas, että aloitin elämäni Forssasta, jossa on lasten ja nuorten kuvataidekoulu. Maalaaminen ja piirtäminen on ollut osa elämääni aina ja sain jo nuorella iällä myös opetusta siihen.

Mitä maalaaminen merkitsee sinulle?

Olen kiinnostunut kaiken katoavaisuudesta ja siitä, mitä me ihmiset olemme suhteessa toisiimme ja muuhun maailmaan. Maalauksissani yritän ymmärtää, mitä on olla olemassa ja katsoa näkyvän maailman läpi.

Maali on minulle ilmaisutekniikoista herkin. Maalauksessa aika kerrostuu ja saan yhteyden sellaisiin puoliin itsessäni, jotka muuten ovat tavoittamattomissa. Yritän maalata niin intuitiivisesti kuin pystyn. Joskus rationaalisuus tuntuu viholliselta, se saa minut epäilemään, onko työskentelyni rehellistä. Teoksen rehellisyys on minulle erittäin tärkeää.

Minua kiehtoo ajatus tarkoituksellisesta virheestä. En yritä pakottaa mitään, mutta kuuntelemalla materiaalia se joskus onnistuu. Välillä tuntuu siltä, että maali haluaa liikkua tiettyyn suuntaan, ja annan sen. Intuitiotani saattaa johdattaa vuosien aikaisemmat opit: näin ei ainakaan kuulu tehdä. Mistä tahansa tämä vaisto kumpuaakin, se tuntuu tärkeältä.

Mikä maalauksessa on olennaista, mistä se tärkein elementti muodostuu sinun mielestäsi?

Mielestäni kaikissa hyvissä maalauksissa tuntuu siltä, että siellä on joku kotona. Se, mistä tämä tunne muodostuu, onkin sitten monimutkaisempi juttu.

Aina pitää tehdä tosissaan. Tämä ei tarkoita, etteikö tekemisessä voisi olla iloa ja huumoria. On tärkeää uskoa syihinsä, miksi tekee taidetta, ja antaa aina kaikkensa.

Mikä on viimeisin asia, jota olette opiskelleet, mitä ajatuksia se herätti?

Meillä on nyt Siiri Haarlan kurssi “Maalaus ja filosofia” ja hän antoi minulle luettavaksi erittäin hyvän tekstin viivan filosofiasta. Viiva kiinnostaa minua suuresti ja olen yrittänyt löytää mahdollisimman monta tapaa tehdä sitä maalaten ja vaikkapa kaivertaen. Oli mukavaa lukea erilaisia näkökulmia ja löytää myös yhteneväisyyksiä omiin ajatuksiini.

Mitä asioita koet opiskelun Vapaassa Taidekoulussa antaneen sinulle?

Vaikka olinkin opiskellut visuaalisia aloja ennen Vapaata, tuntuu, että jo pääsykokeissa aivot lähtivät ihan uusille kierroksille. Koen oppivani joka viikko uutta itsestäni ja taiteesta.

Vapaassa opin avoimen asenteen taiteen tekemiseen. Kokeilemalla ja epäonnistumalla pääsee monesti eteenpäin eikä todellakaan ole yhtä oikeaa tapaa maalata. On myös ihanaa, kun tiiviissä yhteisössä saa monenlaista näkökulmaa niin opettajilta kuin kanssaopiskelijoiltakin. Vapaassa saa välineet oman ilmaisun kehittymiseen ja kattavan ymmärryksen materiaaleista.

Minna Salomaa, 1990

  • Aiempi koulutus: Taiteen kandidaatti, kuvataidekasvatus, Lapin yliopisto. Graafinen
    suunnittelija (AMK), Metropolia Ammattikorkeakoulu.
  • Maalaamisen ohella harrastan: Tylsiä seikkailuja
Minna Salomaa, Virvatulet, 2024, 60 x 70 cm, öljy kankaalle
Minna Salomaa, Virvatulet, 2024, 60 x 70 cm, öljy kankaalle
Minna Salomaa, Metamorfoosi, 2025, 40 x 40 cm, öljy kankaalle
Minna Salomaa, Metamorfoosi, 2025, 40 x 40 cm, öljy kankaalle
Minna Salomaa, Vapaa Taidekoulu. Kuva: Virppi Sysilehto
Minna Salomaa, Vapaa Taidekoulu. Kuva: Virppi Sysilehto
Minna Salomaa, Leikkikenttä, 2024, 50 x 70 cm, öljy kankaalle
Minna Salomaa, Leikkikenttä, 2024, 50 x 70 cm, öljy kankaalle
Minna Salomaa, Juurtuma, 2024, 35 x 33 cm, öljy ja pyrografia puulle
Minna Salomaa, Juurtuma, 2024, 35 x 33 cm, öljy ja pyrografia puulle
Minna Salomaa, Feeniks, 2025, 55 x 65 cm, öljy kankaalle
Minna Salomaa, Feeniks, 2025, 55 x 65 cm, öljy kankaalle