Miisa Mäkeläinen

– Mikä on ollut parasta Vapaassa Taidekoulussa?

– Ehdottomasti parasta ja merkityksellisintä opintojen aikana on ollut kaikki se aika, jonka olen voinut käyttää maalaamiseen sekä se, miten monipuolisesti olemme lähestyneet maalaamista. Olen etsinyt, kokeillut, ihmetellyt ja yllättynyt siitä kaikesta, mitä tekemisen kautta on löytynyt. Olen päässyt näkemään, kokemaan ja tuntemaan niin paljon sellaista, jota en ilman kanssaopiskelijoita ja upeita opettajiamme olisi edes osannut kuvitella.


Taiteilijaesittely

Miisa Mäkeläinen, 1992, Helsinki

“Maalaamisessa minua kiehtoo vapaus. Alussa kaikki on mahdollista, enkä koskaan voi tietää, millainen valmiista teoksesta tulee. Teokseni pohjautuvat usein johonkin omakohtaiseen kokemukseen, muistoon, kuvitelmaan tai havaintoon. Poimin ympäriltäni sekä omasta sisäisyydestäni ajatuksia ja elementtejä, joita vapaasti hajotan ja yhdistelen. Maalaamalla liitän yhteen noita poimimiani palasia ja katson, millaisia tarinoita ne yhdessä kertovat. Maalaan kohtauksia ja tapahtumia, joissa todellinen sekoittuu kuviteltuun. Keskiössä on tunne, jonka maalaus herättää.

Teoksissani käsittelen monipuolisesti ihmisyyttä; sen samanaikaista kauneutta ja hankaluutta, rumuuttakin. Maalaan kasvukipuja, epävarmuutta ja ikuisen keskeneräisyyden sietämistä. Minua kiinnostaa ihminen ja yksilö aina keskeneräisenä, sekä monista kerroksista koostuvana. Se, miten elämän varrella jokaiseen meistä tarttuu ja kerääntyy muistoja, tunteita, ajatuksia, pelkoja, uskomuksia ja kaikkea sitä, mitä olemme matkan varrella kohdanneet ja kokeneet. Se, kuinka jokaisessa hetkessä tulkitsemme todellisuutta kaiken aiemmin koetun kautta.

Käytän välineenä pääosin nopeasti kuivuvia ja vesiliukoisia materiaaleja, kuten akryylia ja vesiväriä. Yhdistän teoksissani myös kollaasia, erilaisia piirtimiä sekä raaputusta ja hiontaa.

Olen nopea ja ekspressiivinen maalari ja työskentelen useiden teosten kanssa samanaikaisesti. Teosteni sekä teoskokonaisuuksieni aiheet nousevat tekemisestä ja kasvavat sekä tarkentuvat työskentelyn edetessä. Sytyn väristä, sattumasta ja maalausprosessin yllätyksellisyydestä sekä kaikista niistä loputtomista mahdollisuuksista, joita maalauksen maailma tarjoaa.” – Miisa Mäkeläinen

Polttomerkki Paleltuma, Brand Frostbite, 2020, 46 x 55 cm, akryyli ja öljypastelli kankaalle, acrylic and oil pastel on canvas

 

Tutustu Miisa Mäkeläisen työhön:

miisamakelainen.com

instagram