Mirja Väyrysen näyttely Alkuja esillä Galleria Vaagassa 30.9. asti

Mirja Väyrynen opiskelee kolmatta vuosikurssia. Hänen näyttelynsä Alkuja on nähtävillä Vapaan Taidekoulun Galleria Vaagassa.

Väyrynen pohtii erilaisia tapoja aloittaa maalaus ja löytämisen hienoutta.


Maalauksessa alku on ihana ja joskus vaikeakin. Kaikki on jollain tapaa avoinna. Samanaikaisesti sekä mahdollista että mahdotonta. 

Alussa on joku mielikuva siitä, millaisen taulun haluan tehdä. Joku lähtökohta, josta lähteä liikkeelle. Useimmiten se on ollut visuaalinen mielikuva, joko nähty tai kuviteltu. Yleensä se on jonkinlainen yhdistelmä näitä molempia.

Viime lukukauden aikana olen opetellut uusia tapoja löytää alkuja maalauksille. Miten eri tavoin voi aloittaa ja etsiä aiheita. Kuinka lähteä liikkeelle valokuvasta ja muokata siitä maalaus. Tai kuinka etsiä alkuja tekemällä luonnoksia. Kuinka voi käyttää havaintoa, tekstiä tai musiikkia teoksen lähtökohtana.

Maalauksen edetessä vaihtoehtojen väheneminen on usein helpottavaa. Kokeilen edelleen paljon, kun en vielä tiedä mikä väri kuuluu mihinkin. Ja miten se vaikuttaa kokonaisuuteen. Ja joskus paras valinta on juuri se, joka siihen ei kuulu. Mahdottomuudesta tuleekin ratkaisu ja se muuttuu oikeaksi. Tällä hetkellä ehkä parasta maalaamisessa on tämä löytäminen. Lopulta tauluista tulee tarinoita. Jotain uutta, jota ei ollut alussa edes ajatellut.

– Mirja Väyrynen


Näyttelyn avajaistilaisuus on sairaustapauksen vuoksi peruttu.Avoinna / Öppet / Open: 11.9.–30.9.2023

Ma–su / Mån-Sön / Mon-Sun 9–20

Galleria Vaaga | Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1, E-porras, 4. krs. / E-trappan, 4. vån. / Staircase E, 4th floor

Sisäänpääsy E- ja D-portaan kautta / Inträde via E- och D-trappan / Entrance from staircase E and D

Vapaa pääsy / Fritt inträde / Free entrance