Mimmi Laaksosen teos Satsumat äänestettiin kuukauden maalaukseksi

Vapaan Taidekoulun opiskelijat äänestivät marraskuun kuukauden maalaukseksi Mimmi Laaksosen teoksen. Laaksonen on ensimmäisen vuosikurssin opiskelija.

Laaksonen kertoo inspiroituneensa Chaim Soutinen töistä Tuomo Laakson ohjaaman kurssin aikana

Viime aikoina olen ollut äärimmäisen vaikuttunut Chaim Soutine -nimisen ranskalaisen taidemaalarin töistä: varsinkin juuri asetelmamaalauksista. Tuomo Laakson ohjaaman asetelmamaalaus kurssin aikana, Soutinen inspiroimana, teinkin siis, omista eväs satsumoistani, asetelman luokan nurkkaan ja maalasin sen pohjalta tämän teoksen.
Itse maalausprosessi tapahtui kahden peräkkäisen päivän aikana ja kulki tahdikkaasti: asetelmaa tehdessäni tiesin jo, miten haluaisin sen maalata ja satsumien kiinnostavat muodot sekä kankaan laskokset pitivät keskittymistä yllä. Satsumien ympärillä olevan kankaan maalaus koki usean muutoksen, mutta olen lopputuloksen esittävän ja abstraktin yhdistelmään tyytyväinen.

Maalatessa minua kiinnostaa testata ja etsiä esittävän ja abstraktiuden rajoja. Milloin havainto muuttuu enemmän oman mieleni tuotteeksi. Viime aikoina mielessäni on myös herännyt enemmän kubistiset ajatukset maailman näkemisestä geometristen muotojen kautta.

Laaksonen pohtii ihmisten eläneen koko olemassaolonsa ajan taidetta varten

Maalaan, koska en voi olla maalaamatta. Yritin sitäkin: Vuosia tukahdutin omaa intohimoani taiteeseen, koska minulle oli opetettu, että kaikilla on pakko olla ”aito ammatti”.

En välttämättä usko, että jokaisella ihmisellä olisi elämää suurempi tarkoitus tällä maapallolla, mutta uskon tietynlaiseen itsekkyyteen mitä tulee oman elämänsä elämiseen. Yhteiskunta ei pyörisi ilman niin sanottuja ”oikeita ammatteja”, mutta ihmiskunta on koko lyhyen olemassaolonsa elänyt taidetta varten, luolien seinämaalauksista lähtien. Ei kai me ihmiset oltaisi aina tehneet taidetta, jos sillä ei olisi mitään merkitystä?

Uskonkin siis itsekkäästi omaksi tarkoituksekseni taiteen tekemisen ja jakamisen. Itsekkäästi oman pienen merkkini jättämisen.

Jokaisen tehdyn maalauksen kautta oppii jotain itsestään ja omasta tavasta maalata. Nyt menen maalaus kerrallaan eteenpäin ja keskityn hetkeen. Tulevaisuuden turhanpäinen suunnittelu saa nykyhetken arvostamisen ja keskittymisen herpaantumaan liikaa.

Tiedän maalaavani tänään ja tiedän maalaavani myös huomenna. Se riittää minulle.


Taiteilija: Mimmi Laaksonen
Syntynyt: 2001, Helsinki

Mimmi Laaksonen, Satsumat, 2023 öljy kankaalle, 40 cm x 60 cm.

Mimmi Laaksonen, Satsumat, 2023, öljy kankaalle, 40 cm x 60 cm. Kuva: Anette Avela

Mimmi Laaksonen, Satsumat, 2023 öljy kankaalle, 40 cm x 60 cm.

Mimmi Laaksonen, Satsumat, 2023, öljy kankaalle, 40 cm x 60 cm. Kuva: Mimmi Laaksonen